מהן הסמכויות של מגשר?

תהליך הגישור מהווה פתרון יעיל ונוח ליישוב סכסוכים מתוך הסכמה ובדרכי שלום, וזאת באמצעות מאמצי המגשר לגיבוש ההסדר האידיאלי ביותר. אז מיהו המגשר? ומהן סמכויותיו? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם

 

יישוב סכסוכים באמצעות גישור

הדרך המקובלת ליישוב סכסוכים היא באמצעות בית המשפט, אך לאור ההליך המשפטי הממושך והבירוקרטי, קיימות מספר חלופות להליכים המשפטיים ליישוב סכסוכים וביניהן – הליך הגישור הוולונטרי, שמטרתו להביא את הצדדיים ליישוב הסכסוך מתוך הסכמה ובדרכי שלום.

 

באילו מקרים מקובל להיעזר בהליך הגישור?

הלך הגישור הוא הליך נפוץ ומקובל ליישוב סכסוכים במגוון נושאים ומחלוקות  בתחומים: אזרחי, עסקי, יחסי עובד – מעביד, עניינים מנהליים, עבירות פליליות, מחלוקות מס ועוד, כאשר לעיתים נעשה שימוש בהליך הגישור גם בהליכים משפטיים ומטעם בית המשפט.

 

מהם המאפיינים הייחודיים של הליך הגישור?

 

הכרעת הדין

בניגוד להליך בוררות עסקית לדוגמה, במסגרתה הבורר יכול להכריע את הדין גם באופן חד צדדי, הרי שבתהליך הגישור לא קיימת אפשרות להגיע להכרעה חד צדדית, אלא רק באמצעות פתרון מוסכם על כל הצדדים.

 

סדרי הדין

הליך הגישור אינו כפוף לסדרי הדין, כללי הראיות או הנורמות המשפטיות המקובלות בהידיינות המשפטית, אלא להסכמים שהושגו בין הצדדים לעניין אופן יישוב הסכסוך.

 

מהות הדיון

המטרה העיקרית של הליך הגישור היא הגיע להסכמה כללית ונרחבת ככל האפשר בין הצדדים ולאו דווקא להגיע לאמת משפטית וקביעת חובות ו/או זכויות על מי מהצדדים.

 

מיהו המגשר?

הגורם המקצועי המנהל את תהליך הגישור הוא המגשר, אשר אינו חייב להיות בעל השכלה משפטית. בכדי להיות מגשר מוסמך, יש להיות בעל תואר אקדמאי, לרבות ניסיון בתחום; לעבור הכשרה מתאימה לגישור, בהיקף של כ – 60 שעות לפחות. בכדי להיות מגשר מוסמך בענייני משפחה, יש לעבור הכשרה נוספת ייעודית, בהיקף של כ – 40 שעות לפחות.

 

מהן סמכויותיו של המגשר?

המגשר מחויב לפעול על פי כללי האתיקה, הנוגעים לאופן מילוי התפקיד בצורה הגונה וללא משוא פנים. סמכויותיו של המגשר מאפשרות לו להיפגש עם כל אחד מהצדדים הקשורים לסכסוך וכן עם בעל דין, גם ללא נוכחות עורך דינו. אחת הנקודות הבולטות לעניין סמכויותיו של המגשר, היא דווקא היעדר סמכותו של המגשר לכפות פתרון.

 

הליך הגישור ומדיניות בית המשפט

ככל והושגו הבנות והסכמות בין הצדדים, הרי שניתן יהיה להגיש את הסכם הגישור אל הבית המשפט, אשר יתקף את ההסכם ויקנה לו מעמד של פסק דין מחייב לכל דבר ועניין. אפשרויות הערעור על הסכם הגישור הן מועטות למדי ויתקיימו רק בהינתן טעמים מהותיים, שכן בית המשפט נוקט במדיניות של אי התערבות בהסכמי הגישור.

 

לסיכום

הגורם המקצועי המלווה את תהליך הגישור הוא המגשר, אשר צריך להיות בעל תואר אקדמאי וניסיון בתחומו, כמו גם בעל הכשרה מתאימה. סמכויותיו של המגשר מאפשרות לו בעיקר להיפגש עם כל אחד מהצדדים הקשורים לסכסוך וכן עם בעל דין, גם ללא נוכחות עורך דינו, כאשר אחת הנקודות הבולטות לעניין סמכויותיו, היא היעדר סמכותו לכפות פתרון על הצדדים.

בוררות עסקית

מצאתם את מה שחיפשתם ? שתפו בקליק

מאמר המערכת
מאמר המערכת

נכתב ע"י מערכת טונדרה - בלוג שעוסק בצריכה.

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
איש משפט
עריכת דין

חוק הגנת הפרטיות בישראל – סקירת עיקרי החוק

חוק הגנת הפרטיות הינו החוק המרכזי המסדיר את הזכות לפרטיות. חוק זה מגדיר באיזה מצבים הפגיעה בפרטיות מותרת ובאיזה מצבים אסורה. לפי חוק זה, פגיעה בפרטיות משמשת עילה לתביעה נזיקית,

איש חקירות
עריכת דין

חקירות שרים בממשלה

לעיתים נהוג לחשוב שאם אדם מכהן בתור שר בממשלה, הוא מעל החוק. עם זאת, בשנים האחרונות אנחנו רואים שזה כלל לא מדויק, שכן עובדה היא שהיום יש יותר ויותר חקירות

מי זכאי לפיצויי פיטורין
עריכת דין

פיצויי פיטורים – מה הדרך הנכונה להשיגם?

פיטורים הם מאורע לא נעים ממגוון סיבות, בין אם מבחינה אישית ובין אם מבחינה כלכלית. על מנת לסייע למפוטר, קבע המחוקק את חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג- 1963, אשר מטרתו להסדיר

סמל משפטי
עריכת דין

3 דברים שחובה לעשות לאחר תאונת אופנוע

יותר ויותר אנשים בוחרים להתנייד בעזרת רכב דו גלגלי בארץ ישראל – זאת דרך מאוד נוחה לחסוך בזמן ובכאב ראש של פקקים וזו גם חוויה מהנה במיוחד, אבל עם כל