חוק הגנת הפרטיות בישראל – סקירת עיקרי החוק

חוק הגנת הפרטיות הינו החוק המרכזי המסדיר את הזכות לפרטיות. חוק זה מגדיר באיזה מצבים הפגיעה בפרטיות מותרת ובאיזה מצבים אסורה.

לפי חוק זה, פגיעה בפרטיות משמשת עילה לתביעה נזיקית, ואף עשויה להגיע לכדי עבירה פלילית שהעונש בצידה הוא עד חמש שנות מאסר.

 

מהי פגיעה בפרטיות?

* בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת.

* האזנה האסורה על פי חוק.

* צילום אדם כשהוא ברשות היחיד.

* פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו.

* העתקת תוכן של מכתב או כתב אחר שלא נועד לפרסום, או שימוש בתכנו, בלי רשות מאת הנמען או הכותב, והכל אם אין הכתב בעל ערך היסטורי ולא עברו חמש עשרה שנים ממועד כתיבתו.

* שימוש בשם אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו, לצורך הפקת רווח.

* שימוש בידיעה על ענייניו הפרטיים של אדם, או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה.

* הפרה של חובת סודיות לגבי ענייניו הפרטיים של אדם, שנקבעה בהסכם מפורש או משתמע. אם נמסרה ידיעה בהסכמה תוך דרישת סודיות, והסודיות הופרה – ניתן לטעון לפגיעה בפרטיות.

* פרסום עניין הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם, או למצב בריאותו, או להתנהגותו ברשות היחיד.

כמו כן, סעיף 32 בחוק הגנת הפרטיות קובע ש"חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות יהיה פסול לשמש ראיה בבית משפט, ללא הסכמת הנפגע, זולת אם בית המשפט התיר מטעמים שיירשמו להשתמש בחומר, או אם היו לפוגע, שהיה צד להליך, הגנה או פטור לפי חוק זה".

 

הגנות, הקלות ופטורים

הגנות:

באם מדובר בפרסום מותר או מוגן כהגדרתו בחוק איסור לשון הרע, יהנה הנאשם מפטור מאישום זה. בנוסף, גם באם העבירה בוצעה בתום לב, עשוי הנאשם להנות מאותו פטור. יתר על כן, קיימת גם הגנת אמת בפרסום באם יוכח שהיה עניין ציבורי בפרסום. כמו כן, החוק מעניק פטור גם למי שפטור מתחולת החוק על פי הדין, כגון רשויות הביטחון וכל הפועל מטעמן, וזאת באם הפגיעה בפרטיות הייתה סבירה ונצרכת לשם ביצוע התפקיד.

 

הקלות:

בבוא בית המשפט לפסוק את העונש, הוא רשאי להתחשב במצבים בהם הנאשם רק חזר על דברים שכבר נאמרו ובמצבים בהם לא הייתה כל כוונה לפגוע. בנוסף, באם הפגיעה הייתה בדרך של פרסום והמפרסם התנצל על הפרסום ונקט צעדים להפסקת מכירתו או הפצתו של עותק הפרסום המכיל את הפגיעה, עשוי בית המשפט להקל בעונש, ובלבד שההתנצלות פורסמה במקום, במידה ובדרך שבה פורסמה הפגיעה.

באם אתם חושבים שנפגעה פרטיותכם, וברצונכם לקבל חוות דעת אמינה באשר לסיכויי תביעתכם ובאשר לסכום הפיצוי שניתן לתבוע, או לחלופין באם הוגשה כנגדכם תביעה וברצונכם להבין מה סיכויי התביעה וכיצד ניתן להתגונן, תוכלו לפנות אל סיוון כהן ושות' עו"ד לשם קבלת ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי ואמין.

 

כלי משפטי

מצאתם את מה שחיפשתם ? שתפו בקליק

תמונה של מאמר המערכת
מאמר המערכת

נכתב ע"י מערכת טונדרה - בלוג שעוסק בצריכה.

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
איש חקירות
עריכת דין

חקירות שרים בממשלה

לעיתים נהוג לחשוב שאם אדם מכהן בתור שר בממשלה, הוא מעל החוק. עם זאת, בשנים האחרונות אנחנו רואים שזה כלל לא מדויק, שכן עובדה היא שהיום יש יותר ויותר חקירות

מי זכאי לפיצויי פיטורין
עריכת דין

פיצויי פיטורים – מה הדרך הנכונה להשיגם?

פיטורים הם מאורע לא נעים ממגוון סיבות, בין אם מבחינה אישית ובין אם מבחינה כלכלית. על מנת לסייע למפוטר, קבע המחוקק את חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג- 1963, אשר מטרתו להסדיר

סמל משפטי
עריכת דין

3 דברים שחובה לעשות לאחר תאונת אופנוע

יותר ויותר אנשים בוחרים להתנייד בעזרת רכב דו גלגלי בארץ ישראל – זאת דרך מאוד נוחה לחסוך בזמן ובכאב ראש של פקקים וזו גם חוויה מהנה במיוחד, אבל עם כל

על איזה עבירות מקבלים שלילת רישיון
עריכת דין

על איזה עבירות מקבלים שלילת רישיון

אין כמעט אדם בישראל בשנת 2021 שלא קיבל דו"ח תנועה לפחות פעם אחת בחייו. אך מה סוגי העונשים שמקבלים בשל עבירות תנועה? ועל איזה עבירות תנועה מקבלים שלילת רישיון? במקרה