תהליך של הפסקת הריון ניתן כיום לבצע במספר דרכים, הפסקת הריון כירורגית, הפסקת הריון תרופתית. לכל אחת מהפסקות ההיריון יש תופעות לוואי שונות וניתן לבצעם בזמנים מסוימים בזמן ההיריון. לדוגמא: הפסקת הריון תרופתית אפשרית עד כ – 3 חודשים בתוך ההיריון, כ – 12 שבועות. לעומת זאת, הפסקת הריון כירורגית ניתן לבצע החל מהשבוע ה – 12 והלאה.
הפסקת הריון תרופתית
הפסקת הריון בצורה תרופתית נעשית באמצעות 2 תרופות, מיפג'ין וציטוטק. כאשר אנו מדברים על הפסקת הריון תרופתית אנו מדברים על הפסקה שלא כוללת פעולה חודרנית או כירורגית לגוף המטופלת. ניתן לבצע הפסקת הריון תרופתית עד שבוע 12 של ההריון.
בשלב הראשון, לאחר שקיבלנו את אישור הוועדה להפסקת הריון על האישה להגיע אל בית החולים על מנת לקבל את התרופות הרלוונטיות. בתור התחלה על האישה לקחת את מיפג'ין, מיפג'ין נוגד את השפעות הפרגוסטרון אשר אחראיות על התפתחות העובר וקליטתו, בעקבות נטילת המיפג'ין יורדת אספקת הדם לעובר וגורמת להיפרדותו מהרחם. לאחר נטילה ראשונית של מיפג'ן תשאר המטופלת בבית החולים להשגחה.
השלב השני נעשה לאחר כ36-48 שעות, המטופלת מגיעה אל בית החולים על מנת לקחת ציטוטק. ציטוטק גורם לרחם להתכווץ ולשק ההריון להפלט החוצה לאחר נטילת ציטוטק בדומה למיפג'ין יש להישאר תחת השגחה בבית החולים. לאחר הנטילה אנו ערים לתופעות לוואי רבות: כאבים בלתי נסבלים, דימומים שנמשכים בין מספר ימים למספר שבועות. במקרים של דימומים חריגים יש לפנות אל בית החולים.
הפסקת הריון כירורגית
הליך הפסקת הריון כירורגי מטרתו להפסיק את ההריון, ההליך מתבצע בהרדמה מלאה על ידי רופאים מוסמכים.
לאחר אישור של הוועדה להפסקת הריון, תגיע האישה אל בית החולים לאחר שהייתה בצום מלא של 6 שעות. לאחר קליטת כל הטפסיאדה בבית החולים, ההליך יתבצע בהרדמה מלאה ויארך כחצי שעה.
התאוששות הטיפול נמשכת בין שעתיים לארבע שעות, במשך הזמן הזה על המטופלת להישאר בהשגחת בית החולים. מאחר והטיפול נעשה בהרדמה מלאה עלולות להיות תופעות לוואי לזמן קצר הכוללות בחילות, תחושה רעה, סחרחורות ותסכול. לאחר ההפלה עשוי להופיע דימום אשר יפסיק בהדרגתיות עד 10 ימים.
ככל שהמטופלת מגיעה בשלב מאוחר יותר של ההריון כך גם הטיפול הופך למורכב יותר.
בניתוח כירורגי כמו בכל ניתוח, יש סיכונים. חשוב לציין כי מרבית הנשים לא סובלות מאף תסמין המצוין פה ותהליך ההפלה עובר בצורה טובה. אך עם זאת ההמלצה היא להתייעץ עם רופא הנשים במקרה של כל שינוי.
בין הסיכונים האפשריים ניתן לראות:
- זיהום ברחם
- פגיעה ברחם (נדיר ביותר, כמעט ולא קורה)
- סיבוך עקב תהליך ההרדמה
- שאריות של חומר משק ההריון לאחר תהליך ההפלה
- דימום כבד או ממושך לאורך זמן, ניתן לראות זאת בהפלות בשבועות מתקדמים יותר.