בחשיבות שתופסים בחיינו מכשירים מופעלי חשמל ואמצעי תקשורת שונים. אין כמעט עסק או בית מגורים בישראל ללא (לפחות) כמה וכמה מכשירי חשמל בכל אחד מחדריו – מה שכמובן מחייב שימוש ברשת כבלים שמובילה חשמל ממקום הייצור ועד לבתי המשתמשים.
גם נפח התקשורת שבו אנו עושים שימוש בחיי היומיום, אם באמצעות תקשורת מחשבים קווית או קרינת רדיו או תקשורת סלולרית, עולה בהיקפו עוד ועוד ומצריך גם הוא רישות של כבלים ושל אנטנות להבטחת הכיסוי והשירות. כל אלה פולטים סוגים שונים של קרינה שבהם עוסק מדריך זה.
על קרינה ופליטת קרינה
מה זה אומר בעצם "קרינה"? מה ההשפעה שלה עלינו בני האדם ועל חיות, צמחים והסביבה בכלל? בכך עוסק הענף שנקרא ייעוץ קרינה. ברוב סוגי הקרינה, שאליהם אנו נחשפים תדיר ובאופן בלתי פוסק, בני האדם בכלל לא מסוגלים להבחין שלא באמצעות מכשור ייעודי שזה תפקידו.
ישנם סוגים שונים של קרינה ממקורות שונים, בעוצמות שונות וברמת חשיפה שונה. גם למשך החשיפה משמעות, וישנם סוגי קרינה שהשפעתם מצטברת ולעומתם אחרים שלאחר פרק זמן מסוים ללא חשיפה למקור הקרינה תדעך ותיעלם השפעתם עלינו. איך אנחנו יודעים מה סוג הקרינה, מה השפעתו ומה או כמה נחשב מסוכן לנו? פה נכנסים לתמונה המקצוענים שזה תפקידם.
איזה סוגי קרינה יש?
נגיעה על קצה המזלג בפיזיקה: קרינה, כאמור, מקיפה אותנו כל הזמן. יש קרינה שבה אנו מסוגלים להבחין בעין בלתי מזויינת – במובן הכי מילולי – קרינת אור. אורך הגל של האור הנראה לעין נע בין סגול לאדום, כאשר ישנן חיות שמסוגלות לקלוט גם קרינה אולטרה סגולה או אינפרה אדומה ואף קרינה שאיננה בתחום האור (למשל כרישים שמסוגלים לחוש ברטט אלקטרומגנטי שמשדר הטרף שלהם).
ישנם סוגי קרינה כמו גרעינית או רנטגן (X) שמנה גדושה מהן מסוכנת לנו, קרינת רדיו אלקטרומגנטית (RF), קרינה סלולרית וקרינה שפולטים קווים שבהם עובר חשמל (ELF). לכל סוג טווח תדרים והשפעתו משתנה גם בהתאם לסוג הקרינה, גם בהתאם לקרבה שלנו למקור הקרינה וגם בהתאם לסביבה שבה אנו מצויים. לא כל סוגי הקרינה מסוכנים אבל, כאמור, ללא מיומנות וציוד מתאים אין לנו שום דרך לדעת.
בדיקת קרינה – החשיבות והביצוע
אל תסתמכו על המזל. חשוב להסתייע במומחים המצוידים במכשור המיוחד המותאם לבדיקת רמות הקרינה השונות והמכויל לפי כל הדרישות. תפקידה של בדיקה מוקדמת הוא חיזוי השפעתה העתידית של הסביבה על עוצמת הקרינה בבית או בעסק ומכאן גם עלינו עצמנו וגם על חיות המחמד שלנו.
מטרת ביצוע הבדיקה היא וידוא התאמה ועמידה בתקנים או בהמלצות המשרד להגנת הסביבה, כמו למשל תקן 5281 לבניה ירוקה, וכמובן במקרה הצורך גם תכנון מיגון מתאים (כמו למשל קרבה לא בטוחה לאנטנה, לקווי מתח גבוה או כל מקור קרינה) שיחסום את הקרינה מלהגיע אלינו או שיפחית את עוצמתה.