גם רופאים מתרשלים בתפקידם לפעמים, ועל כן ניתן לתבוע אותם בתביעות רשלנות רפואית. מה קורה במקרה בו הרופא איחר או טעה באבחון מחלה? מקרים כאלה יכולים להוביל לנזק משמעותי למטופל, אך האם מדובר במקרים בהם יש עילה לתביעת רשלנות רפואית? במאמר הבא נסקור סוגיה משפטית זו.
עילה כללית לתביעה
באופן כללי, לא ניתן לתבוע תביעת רשלנות רפואית על כל טעות שמבצע רופא. צריך לזכור שגם רופאים הם בסופו של דבר בני אדם וגם הם טועים. ייתכנו מקרים בהם רופא טעה וביצע שגיאה שעומדת בנורמות וניתן להתייחס אליה כאל שגיאה מקצועית ולא כאל רשלנות.
טעות של רופא תחשב לרשלנות רפואית רק אם נגרם נזק למטופל, אם הרופא לא נקט באמצעים שיבטיחו זהירות ובטיחות, אם הרופא ביצע פעולה רשלנית בוהקת שיכלה לגרום לנזק ואם יש קשר סיבתי בין הנזק שנגרם למקרה שנטען כהתרשלות. ניתן לשמוע עוד על עילות כלליות לתביעת רשלנות רפואית אצל עו"ד רשלנות רפואית דוד פייל.
השלכות של איחור או טעות באבחון
במסגרתו של הליך רפואי, קיימים מספר שלבים. השלב הראשוני נקרא שלב האבחון. בשלב האבחון, מגיע המטופל אל הרופא ומספר לו על התסמינים והסימנים שהופיעו אצלו, שמפאתם החליט ללכת לטיפול רפואי. הרופא יתשאל את המטופל על עברו הרפואי, יבצע בדיקות מסוימות במקום, יאסוף מדדים ובמידת הצורך יפנה את המטופל לבדיקות נוספות.
בשלב מסוים, כאשר לרופא יהיה את כל המידע הדרוש לו וכאשר הוא ישלול תסמונות רפואיות אחרות, הוא יוכל לקבוע את המחלה שיש למטופל. מכאן ניתן להבין שאיחור או טעות באבחון עשויים להשפיע במידות שונות על המטופל. במידה והרופא איחר או טעה באבחון של מחלה קשה למשל, האיחור או האבחון השגוי יכולים לגרום בפועל לנזק כבד למטופל.
סוגיה משפטית מורכבת
השאלה האם איחור או טעות באבחון רפואי היא רשלנות רפואית, הפכה לסוגיה משפטית מורכבת, שכן אין קשר סיבתי בין רשלנות הרופא לנזק. הנזק של המטופל נגרם כתוצאה מהמחלה עצמה ולא כתוצאה ישירה של פעולה רשלנית.
מה הוחלט?
המחלוקת הזו הגיע לבית המשפט. השופטים קבעו שלמרות בעיית הוכחת הקשר הסיבתי בין התרשלות הרופא לנזק שנגרם, שכן הנזק נגרם באופן מעשי על ידי המחלה, אין זה צודק שהמטופל לא יוכל לקבל פיצויים על התרשלות רפואית. המסקנה היא שבית המשפט מכיר בתביעות רשלנות רפואית על איחור או טעות באבחון מחלה.
שוני בין מקרים שונים
חשוב לדעת שאנשים שונים סובלים ממחלות שונות, כך שכל מקרה נבחן לגופו בבית המשפט. בין השיקולים השונים שמשפיעים על החלטת השופטים ועל גובה הפיצויים שעתיד להיפסק, ניתן למנות את סיכויי המטופל להחלים אילו לא הייתה מתבצעת הרשלנות והנזק שנגרם למטופל כתוצאה מהאיחור או הטעות באבחון המחלה.